Hvad er forskellen på et Campusboard og et Hangboard?

Som det allerførste i denne artikel, skal vi nævne at træning på campusboard og hangboard er en god måde at blive stærk, men det er også en god måde at blive skadet. Du skal have klatret i min. 2 år før du bør give dig i kast med disse. Varm altid grundigt op i min. 30 minutter og lyt til din krop. Er der noget der mærkes anderledes i fingre/håndled/albuer/skuldre? Har du ondt? Har du en off-day? Så skip en træning og restituér i stedet. Træn ikke mere end 2 gange ugentligt på et campusboard eller hangboard. Det er meget stressende for led og sener, som skal have god tid til at restituere.

Hvad kan et campusboard?

Et campusboard er et træningsredskab til fingerstyrke, overkropsstyrke, dynamik og koordination. Campusboardet består af en serie af campuslister i forskellige størrelser. En campusbevægelse er et flyt med hænderne, frit hængende i luften (aaaaltså uden ben…)

Campusboard med fem forskellige grebtyper i Aarhus Boulders

Campusboard med fem forskellige grebtyper i Aarhus Boulders

Hvad kan et hangboard?

Et hangboard er en meget mindre installation end et campusboard og gør sig derfor også godt som hjemmetræning. Et hangboard er en mere isoleret og statisk træningsform, der hovedsageligt træner dine fingre.

Tre forskellige hangboards, Tension Climbing Grindstone, Beastmaker 1000 og Beastmaker 2000

Tre forskellige hangboards, Tension Climbing Grindstone, Beastmaker 1000 og Beastmaker 2000

Hvordan vælger jeg træningsredskab?

Hvad vil du gerne træne? Ønsker du isoleret fingertræning eller ønsker du træning, der minder mere om at bevæge sig på en klatrevæg?

Træning på et hangboard minder meget lidt om det du laver på en klatrevæg. Hvorimod træning på et campusboard minder mere herom. Man er i bevægelse, der skal koordineres, det stiller krav til din præcision og det involverer flere muskler end hangboardet gør.

Er du en meget statisk klatrer, kan det være en god idé at give sig i kast med campusboardet. Her skal den statiske klatrer være meget opmærsom på at bevæge sig dynamisk og ikke lave “statisk klatring” på campusboardet. Jo sværere øvelserne bliver, des mere nødvendig er dynamiken. Og det kan derfor være en god idé at inddrage det i sin campustræning fra starten.

Har du en gammel skade du gerne vil passe på? I så fald er det dynamiske load, som et campusboard giver, en farlig måde at træne. Der er større kontrol over træning på et hangboard, hvilket vil mindske risikoen for skader.

Fordi træningen på et hangboard er så isoleret, giver det også mulighed for at benytte greb, der er væsentligt sværere end dem man benytter på campusboardet. Man lærer at hænge i mindre greb, men man lærer ikke at bevæge sig i dem. For at få det sidste med, er det en god idé at supplere med at klatre på ligeså svære greb på selve klatrevæggen.

Et hangboard gør sig godt derhjemme, som en hurtig og effektiv måde at snige et træningspas ind i din hverdag. Vær meget opmærksom på ikke kun at varme fingrene op på selve hangboardet, men også varme arme og skuldre godt op inden du går i gang.

I Boulders sælger vi hangboards fra både Beastmaker og Tension Climbing i alle klubberne. Prøv dem og se hvad du bedst kan lide.

God træning!

Forrige
Forrige

Tips til Begyndere fra Instruktørerne i Boulders

Næste
Næste

Hvorfor Børster man Grebene i Klatring?