Øvelser til at blive en bedre klatrer

Her er et par små øvelser du kan bruge til at blive en bedre klatrer. Disse øvelser har meget low commitment og kan med fordel laves under opvarmningen til din session.

1. Præcisionsøvelse

Det er vigtigt at være præcis med hænder og fødder når man klatrer. Man spilder ofte værdifuld tid på væggen ved konstant at lave små justeringer. Prøv, under opvarmning, at klatre en masse nemme problemer uden justeringer. Altså hver gang du bevæger en hånd eller fod til et nyt greb, må du ikke justere. Du bliver forceret til at fokusere på at placere dine hænder og fødder korrekt hele vejen igennem. Tager du fat i et greb forkert, så klatrer du videre i den position som “straf”. Når du topper problemet gør du det igen, indtil du kan klatre problemet helt uden justeringer.

2. Effektivitetsøvelse

I klatring er det vigtigt at skelne mellem at skynde sig og at være effektiv. Hvis man skynder sig laver man fejl og klatrer klodset og upræcist. Hvis man er effektiv eksekverer man de bevægelser der er i den plan man har lagt på forhånd. Lær at skelne mellem disse to ting. Det er generelt et no-go at skynde sig. 

En god øvelse til effektivitet er at klatre nemme problemer man har klatret før. Kig på problemet og memorisér din beta. Når du er klar går du på væggen med det formål at klatre problemet effektivt, og hele tiden være i bevægelse. Ingen tænketid og så få justeringer som muligt. Følte du dig ikke effektiv og følte du at der ikke var noget flow. Så prøv igen, indtil den sidder lige i skabet. Man kan til fordel filme sig selv for at se sig selv, for at få en idé om hvordan man bevæger sig på væggen, da det kan være svært at vide præcis hvad man gør rigtigt og forkert, så kan man lave små tweaks og justeringer og lettere huske sin beta.

3. Stille hænder og fødder

Det er en dyd at klatre yndefuldt og præcist. En god øvelse til dette er at klatre helt uden lyd, både fra hænder og fødder. Altså sæt hele din fokus på at der ikke opstår nogen lyd når enten hænder eller fødder kommer i kontakt med greb eller væg. Placer alt med fuld kontrol og intention. Prøv dette under din opvarmning, så bliver du hurtigt mere yndefuld på væggen.

4. Træk vejret

Selvom det kun tager 10-60 sekunder at klatre et problem, er det vigtigt at have luft nok i systemet til at man kan udnytte sin styrke. Prøv under din opvarmning at tænk meget over at trække vejret godt inden du starter på et problem, og hold en stabil og dyb vejrtrækning hele vejen igennem problemet. Det er sværere end du tror :)

Forrige
Forrige

Hvordan vælger man de rigtige klatresko?

Næste
Næste

Vi elsker god kaffe <3